«Είναι καλύτερο φυσικά να ξέρει κανείς έστω και πράγματα που δεν έχουν αξία, από το να μην ξέρει τίποτε.»
Σενέκας

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Για να ανοίξετε την Πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού  σχ.έτος 2013-2014,κάνετε κλικ εδώ  
 

Επιλογή 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών που θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στην Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου  θα πρέπει να συμπληρώσουν,  μετά την ενημέρωσή τους από τον Διευθυντή του Σχολείου, δήλωση (ΕΔΩ Η ΔΗΛΩΣΗ) με τη γλώσσα προτίμησης του παιδιού τους (Γαλλική ή Γερμανική) και να την καταθέτουν στο Δ/ντή του Σχολείου τους έως 5 Ιουνίου 2013, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου (ΕΔΩ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ). 

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Όχι στην αργία των εκπαιδευτικών που παραπέμπονται στο Πειθαρχικό

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
«Κάτω από την διαφορική ερμηνεία της κατηγορίας της "αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς" οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε ενέργειά του από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό.
Δηλαδή, επί της ουσίας αίρεται η προβλεπόμενη από το σύνταγμα προστασία του δημοσίου υπαλλήλου για την εκτέλεση του έργου του».
Την παραπάνω επισήμανση κάνει η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) και ζητά την άμεση κατάργηση του νόμου 4093/ 2012, ο οποίος επιβάλλει την αυτοδίκαιη αργία για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο ο οποίος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο, ανεξάρτητα από το λόγο παραπομπής και της υπαιτιότητας του ή μη, ακόμα και αν η παραπομπή αφορά προσωπική ιδιωτική αντιδικία και η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣΣ

Το ΔΣ της ΠΕΣΣ ενώνει τη φωνή του με τις Ενώσεις των Εκπαιδευτικών οι οποίοι ζητούν την άμεση κατάργηση του νόμου 4093/ 2012, ο οποίος επιβάλλει την αυτοδίκαιη αργία για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο ο οποίος παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο, ανεξάρτητα από το λόγο παραπομπής και της υπαιτιότητας του ή μη, ακόμα και αν η παραπομπή αφορά προσωπική ιδιωτική αντιδικία και η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό.
Θύματα του απαράδεκτου Νόμου υπάρχουν ήδη μεταξύ των Εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις ευθύνης (Πρόσφατη αργία Εκπαιδευτικού στην Ηλεία για αντιδικία με ιδιώτη, Άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος στα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Π.Ε. Καρδίτσας, κτλ.), ενώ είναι φανερό ότι κάτω από την διαφορική ερμηνεία της κατηγορίας της "αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς" οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή να κατηγορηθεί για οποιαδήποτε ενέργειά του από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό.
Δηλαδή, επί της ουσίας αίρεται η προβλεπόμενη από το σύνταγμα προστασία του δημοσίου υπαλλήλου για την εκτέλεση του έργου του.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε για μια ακόμα φορά από το ΥΠΑΙΘΠΑ
•    Να σταματήσουν αυτού του είδους οι διώξεις, για τις οποίες είχαμε ήδη προειδοποιήσει με την από 11/02/2013 επιστολή μας.
•    Να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προστασία των Εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα όσων έχουν θέσεις ευθύνης, ώστε να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος αποτελμάτωσης της λειτουργίας της Εκπαίδευσης, η απόλυτη γραφειοκρατικοποίησή της, καθώς και η άρνηση στελέχωσης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η οποία θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα.  

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
        

ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ        ΜΠΑΡΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Tο υπουργείο Παιδείας για την αύξηση ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Έγγραφη απάντηση στη Βουλή του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, σχετικά με το ενδεχόμενο  αύξησης του  ωραρίου διδασκαλίας στους  εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαβίβασε το υπουργείο παιδείας στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση της Βουλευτού Μ. Χρυσοβελώνη. Για να δείτε τι απαντά το υπουργείο Παιδείας κάνετε κλικ εδώ.  Για να δείτε την ερώτηση της βουλευτού  κάνετε κλικ εδώ.
 

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ήπειρος: Στήριξη της εθελοντικής εκστρατείας «Let’s do it Greece 2013»

Ήπειρος: Στήριξη της εθελοντικής εκστρατείας «Let’s do it Greece 2013»
Με δράσεις καθαρισμού του περιβάλλοντος συμμετέχει την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 η Περιφέρεια Ηπείρου στην εθελοντική εκστρατεία «Let’sdoitGreece 2013. Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μία μέρα!».
Η διεθνής εθελοντική εκστρατεία «Let’s do it» έχει καθιερωθεί με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών, ώστε μέσα από τη συνεργασία, την αυτοοργάνωση και την εθελοντική δράση να υιοθετηθεί και διαδοθεί το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της αλληλοϋποστήριξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην διεθνή καμπάνια καθαρισμού.
Για τον συντονισμό των δράσεων πραγματοποιήθηκαν ήδη συναντήσεις φορέων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και   Πρέβεζας
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων οι δράσεις θα γίνουν σε συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Ιωαννιτών. Στο πλαίσιο στήριξης της εθελοντικής εκστρατείας αποφασίστηκε από κοινού να κληθούν οι τοπικοί φορείς σε συνάντηση συντονισμού των δράσεων την Τρίτη 9 Απριλίου 2013, ώρα 18:00 στο Θεατράκι παλιά Σφαγεία.
Πηγή: http://www.eparousia.gr

ΔΟΕ: Ωράριο εκπαιδευτικών - γνωμοδότηση νομικού συμβούλου ΔΟΕ

 
Αρ. Πρωτ:2121 Αθήνα 8/4/2013

Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Ανακοίνωση
            Με αφορμή ερωτήματα που απευθύνονται στη Δ.Ο.Ε. από Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. αλλά και μεμονωμένους συναδέλφους υπενθυμίζουμε το έγγραφο της Δ.Ο.Ε. με θέμα: «Εργασιακά Δικαιώματα Εκπαιδευτικών Π.Ε.», με αρ. πρωτ. 1332/17-9-2012, όπου αναφέρεται:
«Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ' ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη».
Σας στέλνουμε επίσης και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Δραγασάκη η οποία αναφέρει πως: «εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».
 Γνωμοδότηση νομικού συμβούλου ΔΟΕ

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Να πόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα με αριθμούς

Για να μη μας λέει ό,τι θέλει το κάθε κανάλι δείτε τι είχε απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. 151.487 ήταν οι εκπαιδευτικοί Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ που εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο. Και είπαμε η Φινλανδία με μισό πληθυσμό έχει 100.000 εκπαιδευτικούς έτσι; 

Όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο έως το τέλος του γ” τριμήνου 2012 (30-9-2012), είναι 68.567 Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί, 41 Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και 3.503 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
 
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο: Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί: 82.920, Εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου: 99, Εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου χρόνου: 2.562.
 
Ο αριθμός των διδασκόντων (μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΕΠ) που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγιο ανέρχεται σε 12.500 άτομα.
 
Το σύνολο των τακτικών υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο είναι 565 άτομα. Επίσης στο υπουργείο Παιδείας υπηρετούν 17 άτομα σε θέση Συμβούλου και υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο.
 http://www.alfavita.gr/

Στοιχεία για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών (μονίμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

        Στοιχεία σχετικά με το ύψος της μισθοδοσίας των μονίμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων  εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , ανά οικονομικό έτος από το 2010 έως και το 2013 κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ύστερα από σχετική ερώτηση της Βουλευτού Μ. Κόλλια-Τσαρουχά. Για να δείτε τα στοιχεία κάνετε κλικ εδώ

Φήμες για «έφοδο» Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στην Κ.Υ του υπουργείου Παιδείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr  5/4/2013
Εντονες φήμες κυκλοφόρησαν σήμερα  ότι στον 3ο όροφο της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας , που βρίσκονται τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας ανέβηκαν    ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης για να ελέγξουν εάν οι διοικητικοί υπάλληλοι εφαρμόζουν  το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας.
 Το esos επικοινώνησε  με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Θανάση Κυριαζή , υπεύθυνο  για το προσωπικό του υπουργείου, ο οποίος μας είπε ότι δεν γνωρίζει εάν πράγματι ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης έκαναν έφοδο στο υπουργείο.
 Η άφιξη των διοικητικών υπαλλήλων στο υπουργείο Παιδείας αλλά και η αποχώρηση ελέγχεται ηλεκτρονικά και γίνεται καταχώρηση κατά τμήμα.
Αυτό σημαίνει ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα φαίνεται ποιοι υπάλληλοι συστηματικά καθυστερούν οι αποχωρούν νωρίτερα.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Κατάργηση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Πέμπτη, 04 Απρίλιος 2013 10:06
Κατάργηση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι


Το Υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε., όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο (44506 /Δ4/02-04-2013) που απέστειλε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης, στο οποίο αναφέρει και τα εξής:
«… μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα , η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό...»..
Είναι προφανές ότι η πολιτική των περικοπών στο χώρο της παιδείας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, προκειμένου να αποτρέψει αυτά τα σχέδια.
Συνημμένα ολόκληρο το έγγραφο του Υπ. Παιδείας

«Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014»


Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Oι σκλάβοι του κοβαλτίου: Ποιοι πεθαίνουν για να έχουμε κινητά!

Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά στην κεντρική Αφρική η μεγαλύτερη κληρονομιά τους είναι ο πόλεμος για την απόκτηση του κοβαλτίου, απαραίτητου για τη λειτουργία τους.
Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Αφρική στον πόλεμο για την απόκτηση του κοβαλτίου, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ορυκτό μετάλλευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη.Το κοβάλτιο βρίσκεται στα τριών δισεκατομμυρίων ετών εδάφη της Rift Valley, μια περιοχή της Αφρικής.
Από αυτά τα μεταλλεύματα εξάγεται το ταντάλιο το οποίο και χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών τανταλίου μικροσκοπικών ηλεκτρονικών στοιχείων που υπάρχουν στις ηλεκτρικές συσκευές. Το 80% των κοιτασμάτων αυτού του ορυκτού βρίσκονται στη Λαϊκή δημοκρατία του Κονγκό (DRC). Αυτή η ορεινή περιοχή ζούγκλας είναι το πεδίο μάχης αυτού που έχει ονομαστεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος της Αφρικής, έναν πόλεμο του Κογκολέζικου στρατού ενάντια σε έξι γειτονικές χώρες και των πολυάριθμων οπλισμένων φατριών.
Ο πόλεμος άρχισε το 1998 όταν οι κογκολέζικες επαναστατικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρουάντας και της Ουγκάντας, κατέλαβαν το ανατολικό Κονγκό και κινήθηκαν προς τις στρατηγικές περιοχές μεταλλείας, επιτιθέμενοι στους πληθυσμούς αυτών. Ο στρατός της Ρουάντα έκανε σύντομα τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από το εμπόριο κοβαλτίου.
Ακόμη και σήμερα, ο πόλεμος συνεχίζεται παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το καλοκαίρι του 2002. Συμφωνία η οποία και υπογράφτηκε έπειτα από τη δολοφονία του προέδρου του Κονγκό Laurent Kabila, τον Ιανουάριο του 2001, και μετά από πίεση που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική. Αλλά ενώ τα ξένα στρατεύματα έχουν επίσημα αποσυρθεί από το Κονγκό, οι εσωτερικές φατρίες παραμένουν στον πόλεμο.
Το κοβάλτιο έχει μετασχηματίσει την οικονομία του Κονγκό. Οι αγρότες που μετατοπίζονται από τα εδάφη τους δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από το να συμμετέχουν στις "ταξιαρχίες" εξαγωγής κοβαλτίου. Η διαδικασία είναι όμοια με τη εξόρυξη χρυσού. Το κοβάλτιο βρίσκεται σκάβοντας κοιλώματα στις κοίτες των ποταμών, με τους εργάτες να ξύνουν τις βρωμιές για να βρουν το μετάλλευμα.
Το κοβάλτιο καταλήγει από τα ορυχεία σε ειδικά ανταλλακτήρια που ελέγχονται και φορολογούνται από τους αντάρτες. Οι ξένοι έμποροι αγοράζουν έπειτα το μετάλλευμα και το στέλνουν στο εξωτερικό, συνήθως μέσω της Ρουάντα. Όλη η ποσότητα αγοράζεται από τρεις εταιρίες: Cabot (Αμερικάνικη), HC Starc (Γερμανική) και Nigncxia (Κινέζικη) που είναι και οι μόνες εταιρίες με την ικανότητα να μετατρέπουν το κοβάλτιο σε σκόνη τανταλίου. Η σκόνη αυτή πωλείται έπειτα στη Nokia, τη Motorola, την Compaq, τη Sony και άλλους κατασκευαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα καθώς και άλλα προϊόντα

Πηγή: Oι σκλάβοι του κοβαλτίου: Ποιοι πεθαίνουν για να έχουμε κινητά εμείς | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/98023#ixzz2PKkoTfNt

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα;

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά.
Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.