«Είναι καλύτερο φυσικά να ξέρει κανείς έστω και πράγματα που δεν έχουν αξία, από το να μην ξέρει τίποτε.»
Σενέκας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ιωάννινα: Διαμαρτυρία κατά του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου εξέφρασαν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων του Υπουργείου Παιδείας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων και της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την χώρα, ενώ προγραμματίζονται και απεργιακές κινητοποιήσεις, πιθανότατα στις 30 Μαρτίου.
Οι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη και να καταθέσουν τις αντιρρήσεις για συγκεκριμένες προτάσεις συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.
Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λεωνίδας Ευθυμίου και το μέλος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Γιάννης Μακρίδης ζήτησαν την άμεση ανάκληση του σχεδιασμού του υπουργείου, καθώς δεν εξυπηρετείται κανένας παιδαγωγικός λόγος.
Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών και οδηγούνται οι μαθητές σε μεγάλες αποστάσεις γεγονός που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο σχολείο. Γι΄αυτό θα συνεχιστούν οι αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας μέχρι την ανάκληση της απόφασης, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Μακρίδης τόνισε πως το υπουργείο Παιδείας με την απόφασή του αποδεικνύει ότι δεν κινείται προς την παιδαγωγική κατεύθυνση αλλά αντιθέτως προωθεί την μείωση του κόστους και την διαμόρφωση ενός σχολείου που αντιμετωπίζει τη μόρφωση ως εμπόρευμα και τον μαθητή σαν πελάτη. Γι’ αυτό και είναι κάθετα αντίθετοι, συμπλήρωσε.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε η κα Νόκα υπερασπίστηκε το διάλογο που προηγήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες με τους εκπαιδευτικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο να κατατεθεί μία πρόταση που θα ενισχύει το νέο σχολείο και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του παρελθόντος. Όπως σημείωσε η πρόταση αυτή είναι βιώσιμη και υλοποιήσιμη.
Ως προς τις λυκειακές τάξεις Χρυσοβίτσας και το ζητούμενο με το 3ο και 22ο δημοτικά σχολεία εστάλη συμπληρωματική πρόταση. Η κα Νόκα αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις με τις σχολικές μονάδες στο Τσεπέλοβο, υπογραμμίζοντας πως τηρούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο.
Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της που δεν υπάρχει η απαιτούμενη σύμπνοια από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την διαμόρφωση του σύγχρονου σχολείου με το αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης με αφετηρία την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι παρευρισκόμενοι διεκδίκησαν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ από την εφημερίδα Ανεξάρτητος

Δεν υπάρχουν σχόλια: