«Είναι καλύτερο φυσικά να ξέρει κανείς έστω και πράγματα που δεν έχουν αξία, από το να μην ξέρει τίποτε.»
Σενέκας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Σχολικός Εκφοβισμός στα σχολεία;







"Δε Φοβάμαι το σχολείο"

Στο επίκεντρο της Επιστημονικής-Επιμορφωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Ζωσιμαία Παιδωγωγική Ακαδημία με θέμα "Σχολικός Εκφοβισμός και Εθνοπολιτισμική Ετερότητα", τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Γιώργος Νικολάου, κάνοντας αναφορά στα ενδιαφέροντα ευρήματα, τις ελληνικές αναφορές, αλλά και στους τρόπους πρόληψης και θεραπείας του σχολικού εκφοβισμού.
Η πρόληψη και η θεραπεία
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, τα συμπεράσματα της έρευνας μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βοήθημα για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και την θεραπεία του, όπου εμφανίζεται. Αυτή η προσπάθεια αφορά κατά κύριο λόγο την οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον.
Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα «ύπουλο» φαινόμενο που απαιτεί την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων, καθώς τα σημάδια του δεν είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή.
Μέσα από την έρευνα αναδεικνύεται πως τα θύματα του εκφοβισμού απευθύνονται για το πρόβλημά τους κυρίως σε έναν φίλο ή έναν συγγενή. Μόλις το 30% μιλάει για το πρόβλημα στην οικογένειά του, ποσοστό μικρό. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν τις συμπεριφορές των παιδιών τους στο σπίτι και το σχολείο, και να μην περιμένουν να εμφανιστούν τα πρώτα εξωτερικά σημάδια για να κινητοποιηθούν.
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού εμφανίζεται κυρίως σε χώρους του σχολείου, όπως οι διάδρομοι και οι αυλές, και λιγότερο οι σχολικές αίθουσες. Όπως τόνισε ο κ. Νικολάου, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τέτοια φαινόμενα, ενώ κρίνεται αναγκαία η επάνδρωση των σχολείων με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Στην κατάμεστη αίθουσα παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με το φαινόμενο που απειλεί να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: