«Είναι καλύτερο φυσικά να ξέρει κανείς έστω και πράγματα που δεν έχουν αξία, από το να μην ξέρει τίποτε.»
Σενέκας

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Φαρσοκωμωδία Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη

Γρηγόρης Νικολόπουλος

nikolopoulos@reporter.gr

Το φτηνό θέατρο που παίζουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την «διάσωση» του λαού και της οικονομίας, θα συνεχισθεί για λίγο ακόμη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί μετά απο πολλές ώρες συζητήσεων δεν συμφώνησαν με τις απαιτήσεις της τρόικας (τις φερόμενες ώς απαιτήσεις της τρόικας για να είμαστε πιο ακριβείς, διότι είναι πολύ αμφίβολο πόσο επέμεινε η τρόικα στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ή στο ποσοστό μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ή ακόμη και στην μείωση γενικώς και αορίστως του κατώτατου μισθού).

Ουδείς γνωρίζει πόσο έντονη είναι η «μάχη» που δίνουν οι αρχηγοί έναντι της τρόικας, όλοι όμως μπορούν πολύ εύκολα να αντιληφθούν πόσο μεγάλη μάχη δίνουν για να γλυτώσουν μια ακόμη φορά το πολιτικό κόστος και να εμφανισθούν ώς «σωτήρες».

Είναι αδιανόητο "σοβαροί" άνθρωποι να συζητούν επι τόσες ώρες και να μην καταλήγουν σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο το γνωρίζουν απο μήνες και το οποίο θα έπρεπε να έχουν επεξεργαστεί και διαπραγματευτεί μέχρι κεραίας.

Είναι αδιανόητο όταν ένας ολόκληρος λαός περιμένει επι ώρες κυριακάτικα να μάθει αν οι τρείς κομματικοί αρχηγοί συμφωνούν ή διαφωνούν σε κάποια μέτρα, να ακούει μετά την άκαρπη σύσκεψη τους δηλώσεις ακατανόητες και ουσιαστικά γελοίες, που δεν λένε τίποτα και υποννοούν τα πάντα:

Τη δήλωση Καρατζαφέρη θα την ζήλευε και η Πυθία: “Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επαναστάσης από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη”.

Τι εννοεί ο ποιητής; Οτι δεν θα συμβάλει στην εξαθλίωση του λαού που θα προέλθει απο τα μέτρα της τρόικας αν πεί ναι, ή στην εξαθλίωση του λαού που θα προέλθει απο την έξοδο απο το Ευρώ αν πεί όχι;

Ο άνθρωπος μας δουλεύει, όχι όμως περισσότερο απο ότι μας δουλεύει και ο Σαμαράς που είπε:

“Η χώρα δεν αντέχει περισσότερη ύφεση. Παλεύω με κάθε τρόπο να το αποτρέψω”. Τι σημαίνει αυτή η δήλωση απο έναν πολιτικό αρχηγό που λέει μόνο όχι; Που δεν έχει αντιπροτείνει κάποιο άλλο μέτρο στην σύσκεψη και που φυσικά επι δυο χρόνια δεν πρότεινε ποτέ τίποτα; Πώς θα αποτρέψει την ύφεση; Στηλώνοντας τα πόδια και λέγοντας «όχι», «όχι»;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν και υποστηρίζουν οτι τα περί 13ου και 14ου μισθού μπήκαν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να μπορούν να πούν οι πολιτικοί αρχηγοί οτι τα απέτρεψαν. Εξάλλου οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε οτι ουδέποτε η τρόικα επέμεινε για αυτές τις περικοπές ( ούτε καν αναφέρονται στους όρους του νέου οικονομικού προγράμματος με τις απαιτήσεις της) όπως και οτι απλώς πρότεινε την μείωση του κατώτατου μισθού σε κάποιες περιοχές με τεράστια ανεργία και φτώχεια ώστε να προσελκυθούν εκεί επενδύσεις και όχι τη μείωση του κατώτατου μισθού σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο Παπανδρέου έχει επενδύσει σε μια δευτερεύουσας σημασίας «κόκκινη γραμμή» για το αν θα γίνουν με κοινές ή προνομιούχες μετοχές οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και έσπευσε αμέσως μετά τη σύσκεψη στην οποία ούτε αυτός συμφώνησε, να ζητήσει απο το κόμμα του την συνενοχή όλων στην συναίνεση του.

Ποιός; Αυτός που μόνος του (χωρίς να ρωτήσει κανέναν) μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, έσπευσε να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και να θέσει την χώρα υπο διεθνή εποπτεία ολοκληρώνοντας το έργο της πτώχευσης που ξεκίνησε ο τεμπέλης και ανίσχυρος προκάτοχος του Κώστας Καραμανλής.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ................

Δεν υπάρχουν σχόλια: