«Είναι καλύτερο φυσικά να ξέρει κανείς έστω και πράγματα που δεν έχουν αξία, από το να μην ξέρει τίποτε.»
Σενέκας

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

«Δεν μας υποκινούν, έχουμε κρίση»

http://www.agon.gr/news

Την ίδια μέρα που η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου άλλαξε την τακτική της απέναντι στους μαθητές που μούντζωσαν τους επίσημους στην παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου στα Γιάννενα, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την αρχική της απόφαση να ζητήσει ευθύνες από τη σχολική κοινότητα, επέλεξαν να απαντήσουν και οι… αυτουργοί.

Οι μαθητές του 4ου λυκείου Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή τους, λένε ότι «έχουν και κριτική αντίληψη και το δικό τους τρόπο αντίδρασης» καθώς και ότι δεν είναι ξένοι με αυτό που συμβαίνει γύρω τους. «Όλοι οι μαθητές γινόμαστε αποδέκτες της γενικότερης κρίσης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Αυτό που αντικρίζει ο καθένας είναι η οικονομική δυσπραγία, τα αδιέξοδα, η ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου ζωής των Ελλήνων εξαιτίας της ύφεσης, καθώς και μιας γενικευμένης ανασφάλειας για το τι πρόκειται να συμβεί» λένε σε μια ανακοίνωση αρκετά… ενηλικιωμένη.Επισημαίνουν ότι γίνονται και αυτοί αποδέκτες της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους (κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο), θεωρούν όμως και ότι βιώνουν τις επιπτώσεις και στη σχολική καθημερινότητα: «Το εκπαιδευτικό σύστημα παραπαίει εξαιτίας της αχαρακτήριστης έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών και καταρτισμένου προσωπικού. Οι ίδιοι οι μαθητές βλέπουν το μέλλον τους να επισκιάζεται από τα διογκωμένα προβλήματα –που άλλοι προκάλεσαν- διαπιστώνουν πως τα οράματα και οι φιλοδοξίες τους υποθηκεύονται από τις καθόλου συμφέρουσες για τους Έλληνες δανειακές συμβάσεις και το διαρκώς αυξανόμενο φάσμα της ανεργίας».

Όσο για το «βραβείο ανοιχτής παλάμης» τονίζουν ότι απευθυνόταν αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία «και όχι τους ένστολους των ενόπλων δυνάμεων» καθώς και ότι ήταν μια «αυθόρμητη αντίδραση παρακινημένη από τον παρορμητισμό». Αρνούνται ότι είναι υποκινούμενοι από κομματικές νεολαίες ή εκπαιδευτικούς και λένε ότι η χειρονομία τους «αποσκοπούσε στον προβληματισμό και την αφύπνιση όλων και η οποία καταδεικνύει την επαναστατικότητα, το θυμό και την αγανάκτηση των νέων». Τέλος, οι μαθητές υποστηρίζουν ότι «δεν είναι δυνατό να διδάσκουν τη δημοκρατία εκείνοι που επιτρέπουν να διαγράφεται από τη Βουλή όποιος βουλευτής αντιτίθεται στις προτάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης» και παραθέτουν Μπρεχτ: «Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο, μας κατηγόρησαν γιατί είμαστε αδιάβαστοι!».

«Λάθος»

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στη χθεσινή της παρέμβαση τόνισε: «Σε μια εποχή, που η ζωή σε κάθε οικογένεια αλλάζει δραματικά και τα νέα παιδιά δεν βλέπουν ελπίδα και προοπτική, είναι κατανοητό να υπάρχει οργή και θυμός. Με οργή, θυμό, αλλά πέρα από τους κανόνες συμπεριφοράς της κοινωνίας μας, εκφράστηκαν και οι μαθητές στα Γιάννενα, προσφάτως, στην παρέλαση. Εν θερμώ αντέδρασα και εγώ απέναντι στο γεγονός ως υπουργός Παιδείας. Λάθος!»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: