«Είναι καλύτερο φυσικά να ξέρει κανείς έστω και πράγματα που δεν έχουν αξία, από το να μην ξέρει τίποτε.»
Σενέκας

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η ανεξάρτητη Αρχή για την αξιολόγηση ιδρύεται τελικά με ξεχωριστό Νομοσχέδιο

Το Υπουργείο Παιδείας που είχε καταθέσει σχετική τροπολογία σε προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την απέσυρε την Τετάρτη και την κατέθεσε εκ νέου σήμερα Παρασκευή 8/3/2013 στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, δημιουργείται η ΑΔΙΠΠΔΕ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) η οποία θα έχει διοικητική αυτοτέλεια και θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Με προεδρικό Διάταγμα θα καταρτιστεί ο Κανονισμός της νέας Αρχής, τον οποίο πρέπει να συντάξει το συμβούλιό της μέσα σε έξι μήνες από τη συγκρότησή του.
Στόχος της ΑΔΙΠΠΔΕ θα είναι, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, να αξιολογεί την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, να εγγυάται τη διαφάνεια όλων των δράσεων στον χώρο, να υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας στη βελτίωση του σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο «την επιτυχή μετάβαση των μαθητών στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη σταδιοδρομία και δια βίου μάθηση».
Η Αρχή θα συντάσσει και θα υποβάλλει στον υπουργό Παιδείας ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων και απολογισμού. Παράλληλα θα παρακολουθεί, θα αξιολογεί και θα μελετά την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος, θα αποφαίνεται επί των ενστάσεων των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών εκπαίδευσης κατά των ενστάσεων αξιολόγησής τους.
 Ένωση Διευθυντών Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: