«Είναι καλύτερο φυσικά να ξέρει κανείς έστω και πράγματα που δεν έχουν αξία, από το να μην ξέρει τίποτε.»
Σενέκας

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Μάθημα υγιεινής διατροφής στα σχολεία με... σάπια φρούτα

Πρόγραμμα δωρεάν φρούτων και φρουτοσαλάτας, εφαρμόζει φέτος σε 3.522 σχολεία της χώρας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο Ηράκλειο της Κρήτης όμως, το μάθημα υγιεινής διατροφής έγινε με σάπια φρούτα. Στους υπεύθυνους των σχολείων «ρίχνει το μπαλάκι» το υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης λέγοντας πως τα προϊόντα είχαν ελεγχθεί.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι 148 μικροί μαθητές σε ένα σχολείο του Ηρακλείου που άνοιξαν τα κουτιά με τα φρούτα, δεν πίστευαν στα μάτια τους. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια. Δεν είναι δυνατόν να μοιράζονται –ούτε κατά λάθος- κουτιά με τρόφιμα ακατάλληλα για να καταναλωθούν», ανέφερε μία δασκάλα.
Πηγές, που επικαλείται το δημοσίευμα, εικάζουν ότι επειδή το πρόγραμμα καθυστέρησε να υλοποιηθεί, οι μειοδότες ίσως αναγκάστηκαν να φέρουν αχλάδια από το εξωτερικό, καθώς τα συγκεκριμένα φρούτα είχαν εξαντληθεί στην ελληνική αγορά, και ίσως με τις καθυστερήσεις από τη μεταφορά να χάλασαν.
Επίσης, πηγές επισημαίνουν ότι «πρόκειται για ένα κοινοτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που διαχειρίζεται μία συγκεκριμένη εταιρία, ασχέτως αν έδωσε το έργο σε εργολάβους. Οποιαδήποτε εταιρία θα είχε πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο για παραβάσεις κανονισμών». Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι δεν τηρήθηκαν οι συνθήκες τυποποίησης, αποθήκευσης, μεταφοράς και σήμανσης για ιχνηλασιμότητα. 
Σε απάντησή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι “τα συγκεκριμένα φρούτα και φρουτοσαλάτες έχουν υποστεί όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς ελέγχους και διανέμονται στα σχολεία της χώρας, έχοντας τα αναγκαία πιστοποιητικά φυτοϋγείας”.

Διευκρινίζει επίσης ότι τα φρούτα πρέπει να διανέμονται άμεσα από τους υπεύθυνους των σχολείων στους μαθητές, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει πολυήμερη έκθεση εκτός ψυγείου, ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση και τονίζει ότι “σε όποια περίπτωση παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα ο ανάδοχος του έργου είναι υποχρεωμένος να αντικαθιστά άμεσα τη συγκεκριμένη παρτίδα”. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: